Vandringsresor – en växande trend

Vandringsresor - Utforska Världen till Fots

Höga klippkuster. Tuffa bergsstigar, fjällvidder och dimmiga granskogar. Att vandra blir alltmer populärt bland svenskar. Många känner ett starkt sug efter äventyr, en hälsosam livsstil och lugnet i naturen. Poeten Karin Boyes ord att ”det är vägen som är mödan värd” (ur dikten I rörelse), tycks nu mer aktuell än någonsin.

Hur föredrar du att tillbringa semestern? Om du helst beger dig ut och vandrar i naturen är du långt ifrån ensam. En Novus-undersökning visade nyligen att en fjärdedel av alla svenskar i första hand vill ägna sin semester åt vandring. Bland yngre personer, i åldern 18–29 år, finns ett ännu större engagemang för aktiviteten. En förändring jämfört med tidigare, då vandring framför allt utövades av seniorer.

Natur och hälsofördelar lockar till vandring De flesta som vandrar gör det för att komma ut och njuta av naturen. Andra vill uppleva tystnad och lugn eller få motion. Men det finns självfallet fler skäl till att många väljer att snöra på sig kängorna och följa vandringstrenden i spåren. Vi lever i en tid där vardagen gärna bryts mot äventyr – där en stor del av oss känner en drivkraft att upptäcka nya platser. Och vandringen erbjuder då en välfunnen mix mellan naturnära upplevelser och positiva hälsoeffekter.

Vandring i Sverige Att vandra till fjälls har länge varit populärt bland svenskar – och det är fortfarande något av en favorit. Markerna uppe i norr bjuder bland annat på Jämtlandsleden och Kungsleden. Men nu på senare tid kan vi även notera ett breddat intresse för låglandslederna i södra och mellersta Sverige, däribland Skåneleden, Östgötaleden och Sörmlandsleden.

Vandring utomlands Runtom i världen finns det natursköna vandringsleder av varierande svårighetsgrad. Vissa färdas utmed pilgrimsvägar, som El Camino Frances till den spanska valltfartsorten Santiago de Compostela.

Inkaleden i Sydamerika och Mount Kilimanjaro i Afrika är två andra mycket uppskattade besöksmål. Många vandrare lockas till platserna tack vare den mångskiftande naturen, djurlivet och, åtminstone vad gäller den peruanska Inkaleden, imponerande kulturhistoriska lämningar. Den välbevarade bergsstaden Machu Picchu rankas till exempel som en av världens mest populära sevärdheter.

För den äventyrslystne Söker du en riktigt tuff utmaning så kanske en vandring i Nepal – till Everest basläger – lockar? Turen har en fysisk gradering på 5 av 5 och du hittar den här.

Här kan du läsa mer om våra vandringsresor, och passa på – just nu har vi kampanjer på några av våra vandringsresor!

Vill du ta del av aktuella kampanjer och få inspiration från våra resmål? Signa upp dig på vårt nyhetsbrev som skickas ut cirka sex gånger per år.

Anmalan_Nyhetsbrev_Carpe_Adventures.jpg