Resa Galapagosöarna

Resa Galapagos

Galapagosöarna är kända för sin stora fauna av ovanliga djur, från havsleguaner till blåfotade sulor. Här kommer du närmare vilda djur än vad du skulle göra någon annanstans i världen. Galapagosöarna ligger 965 km från Sydamerikas kust och man tar sig dit med flyg från fastlandet Ecuador. Det isolerade läget samt att Galapagosöarna upptäcktes sent av människan tillsammans med en historisk saknad av rovdjur har lagt grunden till ett unikt miljöexperiment. Detta har gjort Galapagosöarna till det kanske största skyltfönstret för evolutionen som du någonstans kan se. Följ med i fotspåren av Charles Darwin - stig ombord på en kryssning runt Galapagosöarna och upptäck själv!

Våra Resor Till Galapagosöarna

Galapagos_Yacht_EDEN_foren.jpg

VARFÖR RESA TILL GALAPAGOSÖARNA MED OSS?

Vi erbjuder en flotta på 18 fartyg, i storlek från 16 till 100 passagerare. Större delen av dessa båtar är dock i den mindre storleken, max 8 hytter. Detta innebär att ni kommer att vara med samma grupp och besättning under hela resan. Vi erbjuder ett tryggt och smidigt helhetskoncept för att göra Er resa så behaglig och upplevelserik som möjligt.

Alla våra avgångar är garanterade och går enligt angivet schema. Vi har ett utbud av 7 och 10 dagars resor som avgår varje vecka. Dessutom så har vi ett Land & Hav program på där man har en natt på hotell på Galapagos och tre nätter ombord. De flesta av våra resor startar och slutar med en natt i Quito. Många av våra turer kombineras även med en vistelse på fastlandet Ecuador eller i Peru.

Vi har resor till Galapagosöarna för alla plånböcker. Vare sig du önskar en vistelse med mycket hög komfort eller enklare bekvämligheter men naturligtvis med samma stora upplevelse så har vi något just för Dig! Om du föredrar att bo på hotell och färdas mellan öarna med motorbåt så har vi flera intressanta landarrangemang.

Vi är max 16 personer på varje tur. Undantaget är om du väljer en kryssning med något av de större fartygen eller att skräddarsy en resa med oss. Vi håller grupperna små för att hela upplevelsen skall bli så personlig och genuin som möjligt. Väljer man något av de större fartygen så är dock utflyktsutbudet bredare. Någon kanske väljer att paddla havskajak när någon annan vill åka ut med båt med glasbotten. De större fartygen är ett mycket bra alternativ om man t.ex. inte är så förtjust i att snorkla.

Kombinationsmöjligheterna är oändliga. Med så många garanterade avgångar så kan vi mycket smidigt och enkelt kombinera våra turer.

Ecuador_Galapagos_On_Bartolome_gummibat_vat_landstigning.jpg

NÄR PASSAR DET BÄSTA ATT RESA TILL GALAPAGOS?

Det finns egentligen ingen dålig tid att resa till Galapagosöarna.

December till maj räknas som den "varma årstiden" med en medeltemperatur på runt 30°C på eftermiddagen. Vattnet är lugnare, varmare och sikten när man dyker och snorklar är som bäst januari till mars. Det är den våtare av de två säsongerna och man får räkna med några regnskurar. Det är nu det blommar på öarna och det är som mest under februari till april. Under våren är det parningstid för landfåglar och sjölejon medan sköldpaddorna bygger bo. I mars samt april dyker de nyfödda sköldpaddungarna upp på öarna.

Juni till november kallas för den "kalla årstiden" även om medeltemperaturen endast är 5 grader lägre än den "heta årstiden". Det är mer moln men det är sällsynt med regn. Det är tuffare sjö speciellt från juli till september när Humboldtströmmen kommer med lite kallare vatten som å andra sidan är rik på plankton och annan näring som drar till sig fiskar och fåglar. För många är detta den bästa tiden för dykning och snorkling samt för att se albatross och pingviner på Galapagosöarna.

Ecuador_Galapagos_On_North_Seymour_Fagel_Bla_fotad_sula.jpg

Om Galapagosöarna

Variationen är stor bland Galapagosöarna, från kala vulkanöar med oändliga lavafält till grönskande öar kantade av sandstränder. År 1835 anlände Charles Darwin till Galapagosöarna och fann då öarnas naturhistoria mycket fängslade och väl förtjänta sin uppmärksamhet. Han hade rätt! Här följer en kort beskrivning av några av de öar du kommer att besöka under våra äventyr i Galapagos skärgård.

  • Santa Fé (även kallad Barrington) Här finner man en edemisk art av landleguanan och en skog av mäktigt höga Opuntia Cacti träd. Det är även vanligt att skåda Galapagoshärmtrast, magnifik fregattfågel, brun pelikan och ett flertal av Darwins finkarter.
  • Española (även kallad Hood) Espanolas Punta Suarez bjuder besökare ett fantastiskt naturliv. Havsleguaner med kopparröda fläckar, sjölejon, lavaödlor och massor av fåglar t.ex. finkar, sulor och måsar. Det är endast på denna ö som man kan se galapagosalbatrossen under dess häckningstid (april-december).
  • Floreana (även kallad Charles) Det är på denna ö som man finner den omtalade posttunnan, vilken placerades här av valfiskare på 1700-talet. Den finns fortfarande kvar om du skulle vilja testa denna gamla tradition av postleverans. Vi besöker Pta. Cormorant som erbjuder en jadegrön vulkanstrand, en lagun och med lite tur flamingos. Det kan också finnas tillfälle att snorkla vid Devils Crown, en nersänkt vulkankon.
  • Santa Cruz (även kallad Indefatigable) Santa Cruz är Galapagosöarnas ekonomiska center och den mest befolkade ön. Charles Darwin Research Station ligger en tio minuters promenad från stadens , Puerto Ayora, center. På Research Stationen har du möjlighet att studera Galapagossköldpaddorna och deras ungar i fångenskap samt ta del av uppfödningsprocessen. Om du föredrar att titta på jättesköldpaddorna i det fria så ska du söka dig till höglandet. Här finns det flera reservat där de uråldriga djuren lever i sitt naturliga habitat. En annan höjdpunkt med ön är Tortuga Bay Beach, en underbar vita sandstrand 45 minurers fin promenadväg utanför Puerto Ayora.
  • Rabida (även kallad Jervis) Vulkanytan på denna lilla ö är täckt av Opuntia Cacti, Palo Santo träd och låga snåriga buskar. Det finns ett överflöd av sjölejon på den mörkröda stranden. Stranden och de närliggande klipporna fungerar som viloplats för många arter av sjöfåglar.
  • Bartolome (även kallad Bartholomew) Galapagosöarnas geologiska historia sammanfattas bäst på denna lilla ö. Det imponerande vulkanlandskapet kan skådas från Bartolomes högsta punkt, 114 m.ö.h. Här ifrån ser man skiftande lava utformningar, vulkantoppar och ett månliknande landskap.
  • North Seymour Den här ön är förmodligen den mest spännade för fotografer. Här finns ett mycket rikligt fågelliv väldigt nära promenadleden. Den största kolonin av magnifika fregattfåglar finner vi här, samt häckande blåfotade sulor.
  • San Cristóbal (även kallad Chatham) En av de äldsta och den mest österligt belägna ön. Galapagosöarnas huvudstad, Puerto Baquerizo Moreno, finner ni här.
  • Isabela Island (även kallad Albermarle) Isabela är den största ön och den med mest vulkanaktivitet. Koppla av och njut i Puerto Villamil, gunga stilla i en hammock och se hur sulorna flyger föbi eller vandra bort till lagunen, boplats för hundratals flamingos.

Ecuador_Galapagosoarna_havsleguan_strand.jpg

DJURLIVET PÅ GALAPAGOS

1. Sjölejon

Oavsett om du kopplar av på en strand eller är ute och snorklar så är det svårt att inte komma näsa till nos med dessa muntra krabater för eller senare. Lekfulla, många och i stortsätt orädda – detta gör det svårt att hålla den distans på 2 meter man bör ha till dessa omättligt nyfikna rackare.

Ecuador_Galapagos_On_Santa_Fe_sjolejon_strand.jpg

2. Marinleguaner

Är de enda ödlorna i världen som kan leva och livnära sig på havet. Marinleguanen finns bara på Galapagos. De ser skrämmande och vilda ut, dessa Godzilla-liknande reptiler (Darwin kallade dem ’Imps of Darkness’), men allt är bara en bluff – de lever endast på alger. Då deras lungkapacitet begränsar dem till upp till en halvtimme under vatten så är det lika stor chans att se dem skutta fram på knaggliga vulkanstenar som mumsandes på havsbotten.

Ecuador_Galapagos_Bachas_Beach_marinleguan.jpg

3. Galapagossköldpaddor

Inget besök till Galapagos är fulländat utan att ha fått träffa öarnas mest berömda invånare. På en vikt upp till 400kg, en livslängd på över 100år och med en förmåga att överleva upp till 1år utan mat så är dessa försiktiga och långsamma varelser fascinerande och mäktiga att studera.

Ecuador_Galapagos_Santa_Cruz_hogland_jatteskoldpadda.jpg

4. Blåfotade Sulor

Trots att de ser ut som stiliga fiskmåsar med målade tånaglar så bjuder den blåfotade sulan, under jakt, på ett at de mest spektakulära uppvisningarna. Från en höjd på upp till 300 m.ö.h. så dyker de, i grupp, mot havsytan i en hastighet på 60km/timmen. De ger ofta från sig ett visslande skrik innan de dyker, vilket brukar ge en tillräckligt med tid att få fram kameran.

Ecuador_Galapagos_Black_Turtle_Cove_fagel_blafotad_sula.jpg

5. Landleguaner

Det finns tre endemiska arter av landleguaner, utsprida på sju av Galapagos öar. Även om de ser skräckinjagande ut är de huvudsakligen växtätare. Dessa kallblodig reptiler har dessutom ett symbiotiskt förhållande till finkarna. Man ser ofta fåglarna sitta på deras ryggar och plocka parasiter från huden. Ett lyckat teamwork där leguanen blir av med ohyra och finkarna får mat.

Ecuador_Galapagos_On_North_Seymour_landleguan.jpg

6. Fregattfåglar

Med sin mäktiga vingspann och gafflade stjärtfjäder så framstår den magnifika fregattfågeln utan tvivel som den mest imponerande fågeln på himlen i Galapagos skärgård. Men de är inte så populära bland andra fåglar då de livnär sig genom kleptoparasitism. De är dock vackra, speciellt hanarna med sin signalröda kindsäck.

Ecuador_Galapagos_On_North_Seymour_fregattfagel.jpg

7. Havssköldpaddor

Att snorkla intill dessa majestätiska varelser är en av de mest unika och minnesvärda upplevelserna under en Galapagosresa. Håll utkik efter ägg på stranden – Galapagos är en riktig grogrund av aktivitet för dessa djur.

Ecuador_Galapagos_havsskoldpadda_aventyrare_snorklar.jpg

Höjdpunkter från Galapagosöarna

Gör dagliga utflykter på land och upplev närheten till öarnas invånare – som den legendariske Galapagossköldpaddan, landleguaner, Galapagospingvinen, Darwinfinkar och rosa flamingos.

Spana efter val, delfin, haj och mantarockor direkt från båten.

Snorkla med havssköldpaddor, korallhaj, sjölejon, Galapagospingvin m.fl.

Lär dig det mesta om öarnas historia under ett besök på Charles Darwin Research Station i Puerto Ayora.

Vandra runt bland Galapagossköldpaddor i det fria på Santa Cruz högland.

Njut av förmånen att ha en erfaren och entusiastisk naturguide som lotsar dig genom hela äventyret.

Reser du med båt?! Hugg då in på de underbara och vällagade Ecuadorianska måltiderna som bjuds ombord.

Ecuador_Galapagos_solnedgang_sjolejon_bat_siluett.jpg

Kalender - Galapagos Väder, Djur- och Naturupplevelser

Kalender_Galapagosoarna_vader_och_upplevelser.png