Rätt utrustning för Inkaleden

Den ultimata utrustningen för vandring Inkaleden

I juli förra året reste Anders Engström på Alewalds till Peru, tillsammans med vänner och familj, för att vandra Inkaleden. Anders som vi ser som en expert när det kommer till utrustning delar här med sig av sina egna val av utrustningen inför en vandringsresa som Inkaleden. Här kan du läsa mer om Anders resa.

"När man åker på en sån här resa – kanske ’once in a lifetime’ - så är det synd att riskera att inte få en bra upplevelse på grund av att inte ha kontroll på utrustningen. Det kanske inte går att hyra just exakt det som du skulle vilja ha" – Anders Engström, ägare av Alewalds Outdoor & Sports

Anders lista på utrustning för Inkaleden

Kängor – Det viktigaste av allt, betonar Anders. Se till att du har gått in kängorna innan. Vandra en hel del på hemmaplan, så att du får ihop några timmar. Anders tipsar om Alfa Holt som finns i både dam och herr. Läs mer om vandringskängan Alfa Orre här.

Strumpor – Har du lätt att få blåsor så rekommenderar Anders dubbla ullstrumpor, en tunnare liner samt en lite tjockare ullstrumpa. Detta transporterar bort fukt samtidigt som friktionen sker mellan de två strumporna istället för mellan fot och sko. Till produkterna här.

Ryggsäck – På Inkaleden är det dagryggsäck som gäller på ca 25-35 liter. Se till att den är utrustad med en vätskeblåsa som rymmer minst en halvdags behov av vatten, vilket är cirka 2-3 liter. Ett bra val är Gregory Stout 35, som kompletteras med en vätskeblåsa från Platypus.

Två underställ i merinoull – Ett att vandra i och ett fräscht att sova i. Välj mellan lång- eller kortärmad tröja samt långkalsonger. Anders rekommenderar att alla plagg närmast kroppen ska vara i merinoull och tipsar om att exempelvis Icebreakers underställ som heter Oasis och berättar att det även finns strumpor, kalsonger, trosor och BH i merinoull. Här kan du läsa mer Icebreakers Oasis leggings och Oasis underställströja för damer, samt Oasis leggings och Oasis underställströja för herr.

Ulltröja– Det mellersta lagret bör också vara i ull som andas. Gärna en tröja med dragkedja för att kunna reglera temperaturen. Anders rekommenderar Icebreaker Elementel LS zip för dam, och Icebreaker Elementel LS zip för herr.

Skaljacka – En jacka som stänger ute regn och blåst. Se till att den andas eller har ventilation i form av öppningar i armhålor etc. Bergans jacka är populär för herrar, och Bergans Cecilie är populär för damer.

Byxor – Eftersom vädret varierar ganska mycket kan ett par zip-off byxor vara ett bra alternativ. Anders hade själv byxor från Lundhags på vandringen. Du hittar herrmodellen här, och för dam här.

Regnkläder – Regnbyxor och regnjacka rekommenderas. Ett minimalistiskt ställ från Marmot är lätt och tar minimalt med plats i packningen. Har du redan en bra skaljacka (se förslag på skaljackor ovan) så går det fint att bara komplettera med byxor. Marmots regnjacka och Marmots regnbyxa hittar du här.

Sovsäck – Välj sovsäck efter temperatur på resmål. En vintersovsäck som klarar -30 grader kan lätt bli tung och otymplig på en vandring. Anders själv väljer en dunsovsäck från Marmot för Inkaleden och tipsar om att man kan öka köldtåligheten genom att sova i ullunderställ.

SovsäckslakanSovsäckslakanet från Cocoon i microfiber för bästa komfort och nattsömn är ett självklart val för Anders.

Liggunderlag – Thermarest-underlag som drar i sig luft automatiskt. Den typen av liggunderlag är väldigt sköna att sova på och fungerar väldigt bra som en barriär mot kyla i marken. Prolite Apex är ett bra val.

Vandringsstavar – Observera att dina vandringsstavar måste ha gummiskydd på Inkaleden för att inte nöta på terrängen. Silva Trekking Poles Carbon är smidiga att skjuta ihop, lätt att frakta och inkluderar gummiskydd.

Mobilbatteriladdare – Du kommer med största sannolikhet vilja fota med din mobilkamera och det vore ju synd om batteriet är slut när du når den storslagna utsiktsplatsen Solporten eller vandringens mål Machu Picchu.

Pannlampa – Om du behöver besöka toaletten på natten så är det mycket smidigare med en pannlampa är en ficklampa. Black Diamond Cosmo är lätt och har det antal lumen som behövs.

Solskydd – Solskyddsfaktor är ett måste på resan. Anders gillar produkterna från Evy som finns i olika SPF-klasser. Komplettera med keps eller solhatt då solen på denna höjd är väldigt stark.

Solglasögon – Anders rekommenderar något som skyddar mot solen som exempelvis solglasögon Renegade RV N2-3 från Julbo.

Handskar – Ett par härliga handskar kan vara sköna att ta på sig på morgon och kväll när det är lite kyligare. Se CZone Contact från Hestra.

Mössa – När solen gått ner är det ofta skönt att ta på sig en tunnare mössa, även denna i merinoull. Se exempelvis Desoli Thermal från Houdini.

Se filmklippet från butiken när Anders presenterar den viktigaste utrustningen för Inkaleden här.

ratt-utrustning-for-inkaleden.png