Anders tipsar om utrustning för Inkaleden

Vilken utrustning behövs för Inkaleden?

När du vandrar Inkaleden kombinerar du kulturella höjdpunkter i Heliga Dalen med en av världens mest omtalade vandringsleder. Någon som nyligen upplevt denna magiska vandring är Anders Engström, ägare av Alewalds Outdoor & Sports som med mångårig erfarenhet inom branschen är ett riktigt proffs på utrustning och packning. Inför en kommande resa till Peru och Inkafolkets rike tog vi oss till Alewalds butik för att få Anders tips på rätt utrustning.

Packlista efter klimat och årstid på Inkaleden Anders genomförde resan till Peru i juli 2018 tillsammans med sin familj och deras gemensamma vänner, ett sällskap på totalt 17 personer. Resan bokades hos Carpe Adventures som skräddarsyr äventyrsresor där Inkaleden i Peru är deras populäraste vandringsresa. Anders sällskap valde att kombinera Inkaleden med en efterföljande vecka på ön Ilha Grande i Brasilien.

– Vi började resan med en dag i Lima innan vi flög vidare till Cusco som är Inkarikets huvudstad. Cusco ligger på 3400 höjdmeter och här brukar de flesta känna av höjdmetrarna. I Cusco fick vi tid för att acklimatisera oss, bland annat tog vi en stadsvandring och besökte några hantverksbyar. Cusco är en jättespännande och trevlig stad, berättar Anders.

Genomgång av utrustning inför vandringen I Cusco fick sällskapet en genomgång från G Adventures som är Carpe Adventures samarbetspartner. Researrangörens guider säkerställer att alla har den utrustning som krävs för Inkaleden och om någon behöver komplettera så finns möjligheten att hyra utrustning på plats. Tält och mat ingår i resans upplägg och bärs upp i förväg. Alla vandrare får även låna en canvas-bag för upp till sex kilo egen packning som också bärs upp av arrangören. Ett tips är att lägga din packning i en vattentät påse för att skydda den mot eventuell väta. Har du mer packning än sex kilo bär du det själv, så välj din utrustning med omsorg.

– När man åker på en sån här resa, kanske ’once in a lifetime’, så är det synd att riskera att inte få en bra upplevelse på grund av att inte ha kontroll på sin utrustning. Det kanske inte går att hyra just exakt det du vill ha, då researrangörens sortiment är begränsat. Säkerställ din utrustning på redan på hemmaplan, rekommenderar Anders.

Anders_ratt-utrustning-for-inkaleden-6.jpeg

Vad ska man då ha när man vandrar Inkaleden undrar jag nyfiket och låter Anders plocka fram ett förslag på hela min utrustning. Kolla in filmklippet och klicka här för att se den fullständig listan på både kläder och utrustning.