Reseguide till Patagonien

Din guide till Äventyrsresor i Patagonien

Inklämt mellan två hav och utspritt över två länder är Patagonien så "världens ände" som det blir.

Framryckande glaciärer, forsande vattenfall, snötäckta granitberg… det är inte konstigt att Chile och Argentina båda gör anspråk på denna vackra del av Sydamerika. Var annars kan du vandra förbi flockar av guanaco, höra gigantiska isblock krascha mot vattenytan, kryssa längs Beaglekanalen förbi unik flora och fauna och kika över axeln för att se världens sydligaste stad? Om någon plats får en att känna sig liten så är det Patagonien. Följ med på en äventyrsresa till världens ände och upplev vår planet när den är som mest vild och spektakulär.

För att göra Patagonien rättvisa behöver du två veckor på plats, såvida du inte har kommit för en specifik vandring eller besök till en specifik nationalpark.

Vi som reser från Europa anländer med internationellt flyg till Buenos Aires eller Santiago de Chile. Härifrån till södra Patagonien behöver man ta ytterligare ett flyg till någon av städerna: El Calafate, Ushuaia, Rio Gallegos eller Punta Arenas.

Fotoalbum Äventyrsresa Patagonien - Till Världens Ände

Resa_Patagonien_Torres_Del_Paine_Grey_glaciaren_chile.jpg

Bästa tiden att resa till Patagonien

När vi i norr har vinter och mörker njuter södra halvklotet av sommar och extra timmar av dagsljus. Den bästa tiden att utforska Patagonien är därför november till april, med den absoluta högsäsongen under januari-februari. Vill man spana efter val behöver man dock komma under vintern (juli-september).

Vad gör man i Patagonien

Här dominerar naturens element och upplevelserna är otaliga. Fokus ligger främst på friluftsaktiviteter och att njuta av oslagbara vyer och landskap. Vandra, fotografera, fågelskåda och utforska naturmiljöer med glaciärer, bergskedjor, sjöar i makalösa nyanser och oändliga skogar. Patagonien bjuder på oändligt många wow-upplevelser för naturälskare.

Mat och dryck är ett intressant inslag. Räkna inte med några lyxiga restauranger utan snarare gammeldags krogar, ”bodegon”. Här äter man gärna grillat lamm ackompanjerat av ett lokalproducerat vin. Missa inte att frossa i kungskrabba, centolla, om du befinner dig i Ushuaia.

Du kan spara shoppingen till Buenos Aires eller Santiago de Chile. I Patagonien finns det inte mycket att handla förutom lite souvenirer.

Budget för resor till Patagonien

Priserna i Patagonien kan jämföras med de i Europa. Vi rekommenderar att man tar med USD (nya sedlar i höga valörer) och växlar till ARS på plats för den Argentinska delen av resan. Det är enklare (och förmånligare) än att använda kreditkort och uttagsautomater. Lokala utflykter kan ofta betalas i USD om sedlarna är i mycket gott skick. Växel ges i ARS. I våra resplaner ser du vilka måltider och upplevelser som ingår och vad du bör budgetera utöver dessa.

Resa_Argentina_Patagonia_Perito_Moreno_Glacier_nationalpark.jpg

Patagoniens Höjdpunkter - per region

El Calafate

Att besöka Calafate innebär att uppleva Perito Moreno glaciären, definitivt en av de mest imponerande platserna i Patagonien och förmodligen den mest spektakulära glaciären i världen. Du kan välja att utforska den från ett nätverk av gångbroar, med båt eller genom att snöra på dig stegjärn och uppleva den till fots.

Själva staden ligger intill sjön Argentino vars fjordar sträcker sig in i Anderna. Sjön har en mjölkig blå nyans tack vare de stenpartiklar (stenmjöl) som skapas av de många glaciärer man finner i området. El Calafate är också porten till Glaciers nationalpark. Bergen utgör stadens horisont och där bakom hittar man den gigantiska inlandsis som skiljer Argentina från Chile, den tredje största ismassan i världen efter Antarktis och Grönland. Området är också rikt på historia från upptäckare som Darwin och Moreno. Staden grundades år 1927 som ett handelsnav för de europeiska nybyggare som slagit sig ner längs Santa Cruzfloden.

El Chaltén

Den här lilla byn anses vara Argentinas vandrings-mecka. Bakom kullarna som omger El Chaltén hittar man glaciärsjöar, tät skog, berg och ett enormt isfält, 300km långt och 50km brett.

El Chaltén ligger i hörnet av två floder, Rio de las Vueltas och FitzRoy, med en bakgrund som domineras av två mäktiga berg, FitzRoy och Cerro Torre. Det var upptäckaren Francisco Moreno som 1877 utforskade området och uppkallade berget efter kapten ombord på HMS Beagle. Bergen lockar till sig hundratals professionella klättrare varje år p.g.a. sin extrema svårhetsgrad.

Staden är inte mer än 10 kvarter lång och tre kvarter bred. Det innebär att du finner allt på nära gångavstånd. De flesta restauranger och pubar hittar man längs huvudgatan, San Martin. Här finns också flera lokala mikrobryggerier.

De flesta aktiviteter som erbjuds i El Chaltén är förknippade med vandring och kräver att man har en god grundkondition. Med det sagt är dock själva resan hit från Calafate, längs Route 23, en oslagbar upplevelse i sig. Cirka 3 km innan man når stan finns en utkikspunkt med en spektakulär vy av FitzRoy. Om det är en fin dag med klar sikt bör du inte missa fototillfället. I luften ser man ofta kondorer och örnar cirkulera.

El Chaltén är definitivt en av de bästa platserna i Sydamerika för vandring. Några av de mest populära vandringarna är till Laguna de los Tres (heldag), Laguna Capri (halvdag) och Laguna Torres (heldag).

Komihåg att vädret kan vara lite knepigt och att bergstopparna plötsligt kan täckas av moln som kommer från isfälten i väst. För att ha bäst chans att ta magiska bilder bör man vara uppe på morgonen när solen från öst lyser upp massivet.

Torres del Paine

Torres del Paine är den mest ikoniska bergskedjan i Chile, och övriga Patagonien. Nationalparken är ett måste när man besöker denna del av Sydamerika. På kartor ser man att bergsmassivet är format som ett W. De två framstående stenformationerna är Cuernos (horn) del Paine och Torres (tornen) del Paine. Många av sjöarna i området skapades när inlandsisen, som fortfarande separera Argentina och Chile, retirerade. De har en vacker turkosblå nyans eftersom att vattnet kommer från närliggande glaciärer.

1959 skapade Chile nationalparken för att skydda området kring Paine massivet. Regionen befolkades av Tehuelche stammen (vilka Magellan gav namnet Patagonians) så tidigt som 5.000 F.Kr. och utforskades också av många europeiska expeditioner (inkl. HMS Beagle med Darwin och FitzRoy).

Torres del Paine når man enklast från Puerto Natales eller Punta Arenas. Väl i nationalparken finns det många fantastiska vandringsleder och lägerplatser med oslagbara vyer. Under vår Äventyrsresa Patagonien till Världens Ände vandrar vi till foten av Las Torres innan vi slår läger vid vår exklusiva campingplats intill sjön Azul. Följande dag korsar vi sjön Pehoe med färja och utforskar French Valley. Vår sista vandringsdag i Torres del Paine kliver vi upp tidigt för att få uppleva Grey Lake och Grey Glacier.

Ushuaia

Världens mest sydligt belägna stad och porten till Antarktis. Denna avlägsna stad är också ett ”måste” på en resa till Patagonien. Hit kan man flyg direkt från Buenos Aires eller så kommer man landvägen från t.ex. Puerto Natales, Chile. Försök stanna minst tre dagar för att ha tid att utforska Tierra del Fuego nationalpark, ta en kryssning på Beaglekanalen, besöka en pingvinkoloni, äta centolla (kungskrabba), ta en tur med stadens ånglokståg och besök det gamla fängelset som numera är ett museum.

Resa_Patagonien_Argentina_Mount_Fitzroy_Lagun_vandrare.jpg

Våra Resor i Patagonien:

Förslag på skräddarsydda äventyrsresor i Patagonien:

  • Husbil längs Chiles kust
  • Öringsfiske Patagonien
  • Valskådning Puerto Madryn