Resa Machu Picchu

Machu Picchu - Ett av världens sju nya underverk

Bland bergstopparna i Anderna, fyra timmars tågresa från Cusco, ligger inkastaden Machu Picchu. På 1400-talet var den förlorade inkastaden ett sommarresidens för kungligheter. Man tror att staden byggdes av inkan Pachacuti och beboddes av cirka 600 människor. Hur man kunde frakta upp så tunga stenblock och forma dem så perfekt är fortfarande en olöst gåta. När spanjorerna erövrade inkariket upptäckte de aldrig Machu Picchu, och tur var väl det! Varför inkaindianerna övergav staden vet man inte riktigt. Den heliga staden glömdes bort och gömdes av växtligheter. Quechuabefolkningen visste naturligtvis hela tiden att inkastaden låg gömd bland bergen. 1911 lotsades den amerikanske upptäckaren och historiken Hiram Bingham till ruinerna av lokalbor. Arbetet att gräva fram Machu Picchu har varit enormt. Man estimerar att endast 40% av platsen är framgrävt idag.

Peru_Machu_Picchu_utsikt.jpg

Ruinen består av två huvudområden: ett jordbruk, byggt i terrasser på berget, och staden, en helig zon med tempel, torg och kungliga gravar. Trapporna och kanalerna formades ur sten och är återkommande genom hela den arkeologiska platsen Machu Picchu. Några av de allra mest betydelsefulla byggnationerna är Inti Mach’ay grottan, Inti Watana, Soltemplet, Vattentemplet, Kondortemplet och Rummet med de tre fönstren. Alla dessa tempel och platser hade mycket viktig betydelse för inkafolket och deras tro på Pachamama, moder jord och Inti, fader sol. Machu Picchu, en mystisk plats för dyrkan, var också en plats för astronomi och astrologi. Astronomi spelade en stor roll för människorna i Anderna. Stjärnorna och planeterna visade när säsongerna skulle skifta och när det var dags att så eller skörda sin gröda.

Peru_Machu_Picchu_solur.jpg

Machu Picchu finns med på UNESCO:s världsarvslista och räknas som ett av världens sju nya underverk. Machu Picchu ligger cirka 80 km nordväst om Cusco. Från Cusco kan man ta tåg till orten Aguas Calientes, därifrån kan man vandra (såklart) eller ta bussen (20 minuter) upp till Machu Picchu. Den bästa tiden att utforska den förlorade inkastaden är tidigt på morgonen. Följ med en av våra lokala expertguider till Machu Picchu och låt hen i lugn och ro berätta om platsens historia. Slå dig ner och känn energin från dessa uråldriga ruiner. Den som har extra krafter kvar kan vandra genom vacker molnskog upp till inkabron, som sägs vara den hemliga bakdörren till Machu Picchu. Brofästet sitter på en klippavsats på 579 m.ö.h. Inkafolket byggde sina hängbroar genom att tvinna och fläta gräs till starka trossar och därefter skapa en hållbar konstruktion. Idag används hängbroar över hela världen. Många väljer att vandra den klassiska Inkaleden till Machu Picchu. Vandringen är 4 dagar lång, med 3 nätters camping. Det krävs tillstånd för att vandra inkaleden. Under februari månad, varje år, är leden stängd för underhåll. Vi hjälper dig gärna att säkra tillståndet för vandringen. Om du vill vandra under högsäsong, juni – augusti, så är det viktigt att boka i mycket god tid. Tillstånden släpps redan i oktober för nästkommande år.

Peru_Machu_Picchu_kvinna_resenar_guidebok.jpg

Vi tar hand om all logistik under vandringen på inkaleden så att du kan fokusera på att njuta av omgivningen. Våra bärare tar din packning samt att de ansvarar för tältresning och mycket mer. Vi har även kockar med oss som ser till att du får god och näringsrik mat. Den klassiska Inkaleden avslutas när vi når Solporten och har Machu Picchu framför våra fötter. En guidad visning av Machu Picchu ingår i dessa turer.

Peru_Machu_Picchu_par_fotograferar.jpg

Följ med oss på en magisk äventyrsresa till Machu Picchu, platsen som har berört så många människor, i århundraden.