Äventyrsresor med Omtanke och Respekt

CARPE ADVENTURES 12 VIKTIGASTE RÅD FÖR ETT HÄNSYNSFULLT RESANDE

 1. Innan ni reser hemifrån försök lär er så mycket som möjligt om landet ni kommer att besöka – religionen, kulturen, lokala seder och värderingar.

 2. Lär er lite av språket och var inte rädd att använda dina färdigheter – enkla artighetsfraser hjälper er att få kontakt. Det är bara att öva!

 3. Lär er vad som är respektfullt uppträdande och passande kroppsspråk.

 4. Gynna lokala affärsverksamheter, hotell, restauranger och andra lokala tjänster. Ät den lokala maten och drick vad som kommer från de lokala bryggerierna. Använd lokaltransport, hyr en cykel eller promenera – ni kommer att möta massor med människor och lära känna destinationen mycket bättre.

 5. Exploatering och plågeri av utrotningshotade djurarter kan förekomma. Ni gör klokt i att inte äta på restauranger, handla i affärer, besöka lokala shower och marknader eller djurparker som uppmuntrar exploatering och djurplågeri.

 6. Handla från traditionella hantverkare och välj produkter som tillverkas lokalt, istället för importerade varor. Pruta om det är den lokala seden men tänk på att en liten summa för oss kan vara av extremt stor betydelse för säljaren.

 7. Klä er med respekt för de lokala normerna. Klä er diskret vid besök till religiösa platser och kontrollera att era badkläder är passande för bassäng och strandbad.

 8. Fråga alltid om lov innan ni fotograferar eller videofilmar någon. Erbjud er att skicka kopior av fotona i utbyte för vänligheten.

 9. Vad försiktiga med att ge gåvor och pengar till tiggare, barn och människor ni just har träffat. Att stödja samhället genom ett bidrag till en lokal skola, klinik eller utvecklande projekt kan vara mer konstruktivt.

 10. Lämna endast fotavtryck efter er... ta hand om miljön på samma sätt som ni tar hand om ert eget hem. Lämna ingenting efter er. Använd alternativ till plast och tacka nej till plastpåsar.

 11. När ni återvänt hem fundera på hur ni kan stödja program och organisationer som arbetar med välfärden, kulturen och miljön på de platser ni just varit lyckliga att få besöka. Vi hjälper er gärna med detta.

 12. Le och ha det roligt!