5 unika djurarter på Galapagos

Jättesköldpaddor, lekfulla sjölejon och havsfåglar med knallblå fötter. Galapagosöarna ligger mitt i Stilla havet och har ett alldeles speciellt djurliv. Övärlden förknippas idag med Charles Darwins evolutionsteori och anses vara ett paradis för ekoturism. Här är fem arter du inte får missa!

Galapagossköldpadda

På ön Santa Cruz hittar du sadelformade jättesköldpaddor, som gärna betar gräs och blad eller tar igen sig i solen. De berömda bjässarna kan väga upp till 270 kilo och leva i 120 år. Sammanlagt finns det cirka 13 underarter av Galapagossköldpaddor och de är alla landlevande.

farades utdöd till nyligen, då den åter tittade fram ur sitt skal efter att ha levt i smyg i hundra år. Landsköldpaddan var troligtvis en av de första arterna som kom till Galapagosöarna. Den lär ha drivit med havsströmmarna från Sydamerika. Som namnet antyder är arten unik för ögruppen.

Blåfotad sula

Det här är Galapagosöarnas egen lustigkurre – åtminstone till namn och utseende. Fågeln har en diet som består av färsk fisk, vilket ger den karaktäristiskt blå fötter. Den festliga färgen använder sedan hanarna för att charma honor under en välkoreograferad parningsdans, som går ut på att höja och sänka fötterna. Och vem kan motstå en sådan invit? Men låt dig inte luras av fågelns roliga uppsyn. Den är en skicklig jägare och störtdyker rakt ner i havet från tio meters höjd när den lokaliserat sitt byte. Arten finns utspridd över hela Galapagos och häckar även på andra platser i Stilla Havet, men i mindre bestånd.

Havsleguan Den här coola krabaten är vegetarian och, tvärtemot vad namnet antyder, mestadels landlevande. Ödlan hämtar däremot sin föda ur havet och detta gör den unik bland nutida reptiler. Tack vare simhuden mellan tårna kan havsleguanen dyka ner till nio meters djup. Den äter tång och betar alger från havsbotten. Men kräldjuret måste snart upp i solen för att hålla kroppsvärmen – annars kan musklerna bli så kalla att de inte går att använda. Eftersom havsleguanen sväljer stora mängder saltvatten nyser den även ut salt i fontäner när den återvänt till landbacken. Har du tur får du uppleva reptilen när du snorklar i havet och det är inte omöjligt att den känns bekant. Den har ju trots allt lånat drag åt filmmonstret Godzilla. Havsleguanen finns uteslutande på Galapagos och hittas vid kusten på de flesta av öarna.

Galapagossjölejon

Lekfulla, nyfikna – och närgångna. Bli inte förvånad om du stöter ihop med stora kolonier av brölande sjölejon när du besöker Galapagos. Ofta ligger däggdjuret och dåsar utmed sandstränderna i flock. Honorna och deras ungar hittar varandra i myllret genom att kommunicera med unika läten. Men du kan även få närkontakt med sjölejon vid dykturer i korallreven. I Puerto Ayora är djuret dessutom en stammis på fiskmarknaden, och trängs gärna bakom diskarna för att få provsmaka dagens varor. Galapagossjölejonet kan dyka så djupt som 600 meter. Arten finns bara på Galapagos och för många blir mötet med de här nyfikna filurerna en oförglömlig upplevelse.

Darwinfink

Denna fiffiga fågel är namngiven efter Charles Darwin och har mer eller mindre blivit en ikon för utvecklingsläran. Den spelade nämligen en viktig roll när Darwin utarbetade sin evolutionsteori. Finkarna förekommer enbart på Galapagos. Det finns ett femtontal arter och deras näbbar skiljer sig märkbart i storlek och form, eftersom de anpassats för olika sorters föda. Så sent som 2017 rapporterade forskare att det bildats en ny art av Darwinfinkar på mindre än 40 år – vilket är något av ett rekord, även för evolutionens maskot.

** FAKTARUTA**

Galapagosöarna

Galapagos är en ögrupp i Stilla havet som tillhör Ecuador. Området är framför allt känt för sin artrikedom och landytan består till 97 procent av naturreservat. Ungefär hälften av Galapagos djurarter är endemiska, vilket betyder att de är unika för platsen.

År 1835 bevistades övärlden av naturforskaren Charles Darwin. Hans iakttagelser ledde till viktiga slutsatser om arternas uppkomst och det naturliga urvalet.

Sedan 1960 hyser ön Santa Cruz Charles Darwins forskningsstation. Här finns bland annat ett uppfödningscenter för jättesköldpaddor.