Destination Peru

Med sin koloniala charm, fascinerande inka historia och lamor bakom varje hörn så är Peru en annorlunda destination. Utforska Anderna ena dagen, sedan vandra inkaleden till Machu Picchu eller gör en djupdykning in i Amazonas nästa. Peru har något att erbjuda alla sorters äventyrare.

Om Peru

Destination Peru

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Snabb Översikt

Huvudstad  Lima
Folkmängd  29.9 milljoner
Språk  Spanska, Quechua
Valuta  PEN
Tidszone  (GMT-05:00) Bogota, Lima, Quito
Elektricitet  Typ A (Nordamerika/Japan 2 stick), Typ B (Amerika 3 stick), Typ C (Europeisk 2 stick)
Riksnummer  +51

Bästa tiden att resa

Peru är ett fascinerande land med fyra utpräglade geografiska områden. Det finns inte många länder som kan erbjuda stränder, berg, regnskog och öken under ett och samma besök. Dessa fyra regioner bjuder på något för alla – det är därför vi har resor året runt. Juni, juli och augusti räknas till de torraste månaderna på höglandet och Amazonas flodområde och är därför optimala för vandringar och flodturer. Dock så regnar det bara några timmar åt gången under regnsäsongen i Amazonas. I Anderna kan det vara så att det bara är lite molnigt under regnperioden. Fördelen med att resa till dessa områden under denna tid är att många andra resenärer kan ha valt att skjuta upp sin resa till torrperioden, vilket innebär att du får mer av Peru för dig själv. Den bästa tiden att besöka de kända Nazcalinjerna eller kustområdet är från december till april, trots att övriga månader också passar utmärkt. Kom ihåg att Inkaleden är stängd för underhåll under februari månad. Det finns dock andra vandringar till Machu Picchu under den tiden. Destination Peru 1

Kultur och Tradition

Precis som många andra länder i Latinamerika så bjuder dagens Peru på en rik blandning av modernt och forntid. Befolkningen består av Quechuans, Peruvianer av Spansk härstamning och små folkgrupper från Asien, Afrika och länder i Västindien. Tackvare en lång historia av migration kan Peruanerna identifiera sig med många etniska grupper. Medan människorna i stan lever moderna liv så har Quechua samhällena i Anderna funnits i århundraden och levt mer traditionella liv som kretsar mycket kring jordbruk och marknader. När vi besöker dessa samhällen så kan man iaktta den markanta skillnaden i livsstil – med invånare som talar ett annat språk och som bär traditionella kläder som man sällan ser i städerna. Kristendom är den officiella religionen men många utövar även traditionella ritualer parrallelt med sin kristna tro. Inhemska firanden och festivaler ger en fascinerande inblick i Perus forntida traditioner som har slussats in i det moderna samhället från Inkatiden, där mat, klädsel, sång och dans har en väsentlig roll.

Mat och Dryck

Vi hävdar att ett av de bästa sätten att uppleva ett land är genom dess kök! Oavsett om du provsmakar gatumaten, slår dig ner på en billig restaurang eller njuter av en bankett så finns det ändlöst av alternativ vart du än befinner dig i världen. Maten i Peru är ofta kryddstark och het, och trots att kött är väl representerat på många menyer så finns det gott om vegetariska alternativ. Här finns potatis och avokado i överflöd. Destination Peru 2

Saker att provsmaka i Peru

1. Papas Rellenas

Denna populära gatumat består av bakpotatis fylld med kött, lök och kryddor. Ett perfekt billigt backpacker mellis.

2. Choclo con Queso

Hur kan något så enkelt som majskolv med ost vara så gott? Detta “streetfood” tar hem priset – perfekt för de flesta!!

3. Pisco Sour

Perus nationaldryck vispas ihop tillsammans med limejuice, äggvita och socker för att skapa den välkända drinken. Prova den i Pisco… förresten varför inte prova den i hela Peru?

4. Mate de Coca

Ryktet säger att detta te på cocablad hjälper mot höjdsjuka. Många av invånarna i Anderna dricker det ofta och gärna för dess medicinska syfte.

Geografi och Miljö

Gränserna delas med Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Peru har också en lång kust längs Stillahavskusten. Här finner man många varierande landskap. Peru täcker delar av Amazonas flodområde, Anderna och Titicakasjön likväl som tropisk savann, öken, molnskog, mangrove och stränder. I Perus större städer finner vi historiska byggnader från kolonialtiden intill nya och moderna komplex. Utanför städerna präglas livet främst av jordbruk där många odlar potatis, majs, kaffe och ris.

Destination Peru 3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Historia och Styre

Tidig Historia 

Arkeologiska bevis tyder på att tidigt liv i Peru startade för upp till 11,000 år sedan med nomader som levde ett jägar-samlar livstil. Organiserad civilisation baserad på kultivering av jorden verkar ha etiblerats runt 6000 F. Kr. Över århundraden har Peru sett många olika civilisationer växa och falla. Bevis på dessa forntida civilisationer finns över hela landet idag, med Nazcalinjerna som ett av de mest gåtfulla exemplaren. Inka är dock ett av de mest omtalade och aktade imperierna av alla. Under tidsspannet från 1438 till 1532 skapades i Inkariket en av världens mest imponerande arkeologiska ruiner – Machu Picchu. Trots att den stjäl mycket uppmärksamhet så finns det också många andra påminnelser från Inkatiden – ruiner som Sacsayhuaman har också stor betydelse. Tillbakagången för Inkaimperiet började runt 1532 när Spanska kolonisatörer anlände, inbördeskrig blossade upp och smittkoppor började spridas. Den lokala befolkningen utsattes för smittsamma sjukdomar från Europa som de inte hade något immunförsvar emot. Till 1542 hade den Spanska kronan skapat Viceroyalty of Peru, trots år av uppror som tydligt visade det missnöje den lokala befolkningen kände då främlingar blandade sig i deras traditionella liv, identitet och land. Dessa konflikter ledde slutligen till Självständighetskriget, som varade 1810 till 1824, när Spanska trupper besegrades i Slaget vid Ayacucho. Perus självständighet blev äntligen officiell 1879.

Färsk Historia

Perus mer färska historia har dominerats av militärkupper och rigionala uppror mellan 1960 och 1990, en tid av politisk instabilitet och ekonomisk svårighet. När världens varupriser planade ut drabbades Perus jordbruksbaserade ekonomi hårt och därmed även befolkningen som till stort var beroende av jordbruket. Nytt ledarskap under 1990-talet och senare har drivit ekonomiska reformer och varukampanjer, som har drivit ekonomisk tillväxt i landet. Tackvare fokus på gruvindustri, byggnadsmarknad, turism och privata investeringar så kunde Peru relativt väl motstå den globala ekonomiska krisen 2008 och lyckades undvika hög inflation och den ekonomiska turbulens som drabbade många andra länder. Genom firandet av etthundraårsjubileum av återupptäckten av Machu Picchu år 2011 har Peru uppmärksammats internationellt för sin kulturella och historiska rikedom. Destination Peru 4

Höjdpunkter

Topp 10 Måsten – Platser att besöka i Peru 1. Machu Picchu Det spelar ingen roll hur många bilder du har sett, ingenting kan förbereda dig för verkigheten. Tiden rinner iväg då du utforskar ruinens hemlighet och försöker förstå hur någonting så mäktigt kan ligga på en så isolerad plats. 2. Cuzco Historia kommer till liv i Cusco. Här omges man av påminnelser från Inkatiden. Överallt finns ruiner och även eleganta kolonial byggnader byggda på gamla Inkatempel, hus och marknader. 3. Heliga Dalen Denna bördiga dal är sållad med Inkaplatser med massiva fästningar som Ollantaytambo. Missa inte att komma hit en marknadsdag då den avslappnade byn kommer till liv. Kullerstensgatorna fylls av varje tänkbar färg, vara och djur. 4. Amazonas Djungel  Spendera morgonen med att studera färggranna arapapegojor och apor, eftermiddagen med att lära dig om traditionell plantmedicin och spana efter krokodiler i korvsjöar. Sedan, på kvällen, tar du fram din pannlampa redor att söka efter några av djungels större varelser. 5. Lima Perus huvudstad är platsen för oväntade skatter. Skrapa på stadens yta så upptäcker du förkolombianska tempel, en touch av kolonial elegans och en stor dos av moderna tidsfördriv som t.ex. cafédistriktet i Miraflores. 6. Arequipa Den vita staden, som den så kärleksfullt kallas. Omgiven av kanjoner, vulkaner och öken – en perfekt plats att utforska Perus vilda sida. Den sanna skönheten ligger dock i stadens elegants byggnader, skapade av vit vulkansten. 7. Colca Canyon Trots att kanjonen är en mycket dramatisk och mäktig syn (dubbelt så djup som Grand Canyon) så är det förmodligen en skymt av den sällsynta Andrean kondoren som får din puls att sticka iväg. Med 3.2m mellan vingspetsarna så seglar den verkligen fram. 8. Titicacasjön Titicacasjön är verkligen massiv. Här finner man otaliga ösamhällen, cocasmugglare och hela Bolivias flotta. Det finns spår av forntida kulturer överallt och många samhällen lever på vassöarna precis som de har gjort i hundratals år. 9. Nazcalinjerna Nazcalinjerna är ett av världens stora musterium. Former av spindlar, apor och fåglar har ritats i ett ökenlandskap på över 500 kvadratkilometer. Det mest otroliga?! De kan endast ses från luften. 10. Aguas Calientes Oavsett om du har vandrat Inkaleden eller rest med tåg genom Heliga Dalen så är Aguas Calientes den perfekta platsen att stanna, njuta i de varma källorna och reflektera över ditt äventyr så här långt.

Destination Peru 5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shopping

Den rika hantverkstraditionen är tydlig på alla marknader runt om i landet. Peru är ett fantastiskt plats att handla handgjorda sounenirer till låga priser. Saker att köpa i Peru 1. Ullkläder i Alpaca Peru är en av världens största producenter av alpaca ullprodukter. Var du än befinner dig i landet så finner du dessa fina varor. Vackra sjalar, ponchos och tröjor håller dig varm precis som de traditionellt har gjort i århundraden för lokalbefolkningen. 2. Chullos Ett klassisk kännetecken hos alla backpackers som har rest i Latinamerika. Chullos (en stickad mössa med öronlappar) kan uppfattas som en resekliché men kommer ändå mottas som en uppskattad present där hemma. 3. Smycken Örhängen, ringar och armband i silver och guld av hög kvalitet finns att köpa runt om i Peru. Klassisk Inkadesign blir mer och mer populär.

Festivaler och Evenemang i Peru

Inti Raymi Hundratusentals människor samlas i ruinen Sacsayhuaman (precis utanför Cusco) varje år för att delta i hyllningen till solen, ett forntida firande känt som ‘Festival of the Sun’. Festivalen går tillbaka till tiden för Inkaimperiet då ceremonin inkluderade offerritual av djur. Nuförtiden skonas dock djuren. El Senor de los Milagros Även om detta en av de viktigaste katolska ritualerna i världen så behöver du inte vara troende för att bli berörd då tusentals lilaklädda människor kommer gående längs Limas gator för Lord of Miracles. La Diablada Detta är en veckolång festival längs Titicacasjöns stränder för att fira stadens frigörelse och för att visa respekt till sjöns gudar. Räkna med att se lokal invånare i färgglada djävulskostymer som vandrar längs gatorna till ljudet av traditionell musik.

We value your privacy
We use technology such as cookies on our site to personalize content and ads, provide social media features, and analyse our traffic.
08-32 09 90
We're open now

09:00 - 19:00 alla dagar

Kungsgatan 16 i Uppsala

se
en

Med sin koloniala charm, fascinerande inka historia och lamor bakom varje hörn så är Peru en annorlunda destination. Utforska Anderna ena dagen, sedan vandra inkaleden till Machu Picchu eller gör en djupdykning in i Amazonas nästa. Peru har något att erbjuda alla sorters äventyrare.

Om Peru

Destination Peru

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Snabb Översikt

Huvudstad  Lima
Folkmängd  29.9 milljoner
Språk  Spanska, Quechua
Valuta  PEN
Tidszone  (GMT-05:00) Bogota, Lima, Quito
Elektricitet  Typ A (Nordamerika/Japan 2 stick), Typ B (Amerika 3 stick), Typ C (Europeisk 2 stick)
Riksnummer  +51

Bästa tiden att resa

Peru är ett fascinerande land med fyra utpräglade geografiska områden. Det finns inte många länder som kan erbjuda stränder, berg, regnskog och öken under ett och samma besök. Dessa fyra regioner bjuder på något för alla – det är därför vi har resor året runt. Juni, juli och augusti räknas till de torraste månaderna på höglandet och Amazonas flodområde och är därför optimala för vandringar och flodturer. Dock så regnar det bara några timmar åt gången under regnsäsongen i Amazonas. I Anderna kan det vara så att det bara är lite molnigt under regnperioden. Fördelen med att resa till dessa områden under denna tid är att många andra resenärer kan ha valt att skjuta upp sin resa till torrperioden, vilket innebär att du får mer av Peru för dig själv. Den bästa tiden att besöka de kända Nazcalinjerna eller kustområdet är från december till april, trots att övriga månader också passar utmärkt. Kom ihåg att Inkaleden är stängd för underhåll under februari månad. Det finns dock andra vandringar till Machu Picchu under den tiden. Destination Peru 1

Kultur och Tradition

Precis som många andra länder i Latinamerika så bjuder dagens Peru på en rik blandning av modernt och forntid. Befolkningen består av Quechuans, Peruvianer av Spansk härstamning och små folkgrupper från Asien, Afrika och länder i Västindien. Tackvare en lång historia av migration kan Peruanerna identifiera sig med många etniska grupper. Medan människorna i stan lever moderna liv så har Quechua samhällena i Anderna funnits i århundraden och levt mer traditionella liv som kretsar mycket kring jordbruk och marknader. När vi besöker dessa samhällen så kan man iaktta den markanta skillnaden i livsstil – med invånare som talar ett annat språk och som bär traditionella kläder som man sällan ser i städerna. Kristendom är den officiella religionen men många utövar även traditionella ritualer parrallelt med sin kristna tro. Inhemska firanden och festivaler ger en fascinerande inblick i Perus forntida traditioner som har slussats in i det moderna samhället från Inkatiden, där mat, klädsel, sång och dans har en väsentlig roll.

Mat och Dryck

Vi hävdar att ett av de bästa sätten att uppleva ett land är genom dess kök! Oavsett om du provsmakar gatumaten, slår dig ner på en billig restaurang eller njuter av en bankett så finns det ändlöst av alternativ vart du än befinner dig i världen. Maten i Peru är ofta kryddstark och het, och trots att kött är väl representerat på många menyer så finns det gott om vegetariska alternativ. Här finns potatis och avokado i överflöd. Destination Peru 2

Saker att provsmaka i Peru

1. Papas Rellenas

Denna populära gatumat består av bakpotatis fylld med kött, lök och kryddor. Ett perfekt billigt backpacker mellis.

2. Choclo con Queso

Hur kan något så enkelt som majskolv med ost vara så gott? Detta “streetfood” tar hem priset – perfekt för de flesta!!

3. Pisco Sour

Perus nationaldryck vispas ihop tillsammans med limejuice, äggvita och socker för att skapa den välkända drinken. Prova den i Pisco… förresten varför inte prova den i hela Peru?

4. Mate de Coca

Ryktet säger att detta te på cocablad hjälper mot höjdsjuka. Många av invånarna i Anderna dricker det ofta och gärna för dess medicinska syfte.

Geografi och Miljö

Gränserna delas med Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Peru har också en lång kust längs Stillahavskusten. Här finner man många varierande landskap. Peru täcker delar av Amazonas flodområde, Anderna och Titicakasjön likväl som tropisk savann, öken, molnskog, mangrove och stränder. I Perus större städer finner vi historiska byggnader från kolonialtiden intill nya och moderna komplex. Utanför städerna präglas livet främst av jordbruk där många odlar potatis, majs, kaffe och ris.

Destination Peru 3

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Historia och Styre

Tidig Historia 

Arkeologiska bevis tyder på att tidigt liv i Peru startade för upp till 11,000 år sedan med nomader som levde ett jägar-samlar livstil. Organiserad civilisation baserad på kultivering av jorden verkar ha etiblerats runt 6000 F. Kr. Över århundraden har Peru sett många olika civilisationer växa och falla. Bevis på dessa forntida civilisationer finns över hela landet idag, med Nazcalinjerna som ett av de mest gåtfulla exemplaren. Inka är dock ett av de mest omtalade och aktade imperierna av alla. Under tidsspannet från 1438 till 1532 skapades i Inkariket en av världens mest imponerande arkeologiska ruiner – Machu Picchu. Trots att den stjäl mycket uppmärksamhet så finns det också många andra påminnelser från Inkatiden – ruiner som Sacsayhuaman har också stor betydelse. Tillbakagången för Inkaimperiet började runt 1532 när Spanska kolonisatörer anlände, inbördeskrig blossade upp och smittkoppor började spridas. Den lokala befolkningen utsattes för smittsamma sjukdomar från Europa som de inte hade något immunförsvar emot. Till 1542 hade den Spanska kronan skapat Viceroyalty of Peru, trots år av uppror som tydligt visade det missnöje den lokala befolkningen kände då främlingar blandade sig i deras traditionella liv, identitet och land. Dessa konflikter ledde slutligen till Självständighetskriget, som varade 1810 till 1824, när Spanska trupper besegrades i Slaget vid Ayacucho. Perus självständighet blev äntligen officiell 1879.

Färsk Historia

Perus mer färska historia har dominerats av militärkupper och rigionala uppror mellan 1960 och 1990, en tid av politisk instabilitet och ekonomisk svårighet. När världens varupriser planade ut drabbades Perus jordbruksbaserade ekonomi hårt och därmed även befolkningen som till stort var beroende av jordbruket. Nytt ledarskap under 1990-talet och senare har drivit ekonomiska reformer och varukampanjer, som har drivit ekonomisk tillväxt i landet. Tackvare fokus på gruvindustri, byggnadsmarknad, turism och privata investeringar så kunde Peru relativt väl motstå den globala ekonomiska krisen 2008 och lyckades undvika hög inflation och den ekonomiska turbulens som drabbade många andra länder. Genom firandet av etthundraårsjubileum av återupptäckten av Machu Picchu år 2011 har Peru uppmärksammats internationellt för sin kulturella och historiska rikedom. Destination Peru 4

Höjdpunkter

Topp 10 Måsten – Platser att besöka i Peru 1. Machu Picchu Det spelar ingen roll hur många bilder du har sett, ingenting kan förbereda dig för verkigheten. Tiden rinner iväg då du utforskar ruinens hemlighet och försöker förstå hur någonting så mäktigt kan ligga på en så isolerad plats. 2. Cuzco Historia kommer till liv i Cusco. Här omges man av påminnelser från Inkatiden. Överallt finns ruiner och även eleganta kolonial byggnader byggda på gamla Inkatempel, hus och marknader. 3. Heliga Dalen Denna bördiga dal är sållad med Inkaplatser med massiva fästningar som Ollantaytambo. Missa inte att komma hit en marknadsdag då den avslappnade byn kommer till liv. Kullerstensgatorna fylls av varje tänkbar färg, vara och djur. 4. Amazonas Djungel  Spendera morgonen med att studera färggranna arapapegojor och apor, eftermiddagen med att lära dig om traditionell plantmedicin och spana efter krokodiler i korvsjöar. Sedan, på kvällen, tar du fram din pannlampa redor att söka efter några av djungels större varelser. 5. Lima Perus huvudstad är platsen för oväntade skatter. Skrapa på stadens yta så upptäcker du förkolombianska tempel, en touch av kolonial elegans och en stor dos av moderna tidsfördriv som t.ex. cafédistriktet i Miraflores. 6. Arequipa Den vita staden, som den så kärleksfullt kallas. Omgiven av kanjoner, vulkaner och öken – en perfekt plats att utforska Perus vilda sida. Den sanna skönheten ligger dock i stadens elegants byggnader, skapade av vit vulkansten. 7. Colca Canyon Trots att kanjonen är en mycket dramatisk och mäktig syn (dubbelt så djup som Grand Canyon) så är det förmodligen en skymt av den sällsynta Andrean kondoren som får din puls att sticka iväg. Med 3.2m mellan vingspetsarna så seglar den verkligen fram. 8. Titicacasjön Titicacasjön är verkligen massiv. Här finner man otaliga ösamhällen, cocasmugglare och hela Bolivias flotta. Det finns spår av forntida kulturer överallt och många samhällen lever på vassöarna precis som de har gjort i hundratals år. 9. Nazcalinjerna Nazcalinjerna är ett av världens stora musterium. Former av spindlar, apor och fåglar har ritats i ett ökenlandskap på över 500 kvadratkilometer. Det mest otroliga?! De kan endast ses från luften. 10. Aguas Calientes Oavsett om du har vandrat Inkaleden eller rest med tåg genom Heliga Dalen så är Aguas Calientes den perfekta platsen att stanna, njuta i de varma källorna och reflektera över ditt äventyr så här långt.

Destination Peru 5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Shopping

Den rika hantverkstraditionen är tydlig på alla marknader runt om i landet. Peru är ett fantastiskt plats att handla handgjorda sounenirer till låga priser. Saker att köpa i Peru 1. Ullkläder i Alpaca Peru är en av världens största producenter av alpaca ullprodukter. Var du än befinner dig i landet så finner du dessa fina varor. Vackra sjalar, ponchos och tröjor håller dig varm precis som de traditionellt har gjort i århundraden för lokalbefolkningen. 2. Chullos Ett klassisk kännetecken hos alla backpackers som har rest i Latinamerika. Chullos (en stickad mössa med öronlappar) kan uppfattas som en resekliché men kommer ändå mottas som en uppskattad present där hemma. 3. Smycken Örhängen, ringar och armband i silver och guld av hög kvalitet finns att köpa runt om i Peru. Klassisk Inkadesign blir mer och mer populär.

Festivaler och Evenemang i Peru

Inti Raymi Hundratusentals människor samlas i ruinen Sacsayhuaman (precis utanför Cusco) varje år för att delta i hyllningen till solen, ett forntida firande känt som ‘Festival of the Sun’. Festivalen går tillbaka till tiden för Inkaimperiet då ceremonin inkluderade offerritual av djur. Nuförtiden skonas dock djuren. El Senor de los Milagros Även om detta en av de viktigaste katolska ritualerna i världen så behöver du inte vara troende för att bli berörd då tusentals lilaklädda människor kommer gående längs Limas gator för Lord of Miracles. La Diablada Detta är en veckolång festival längs Titicacasjöns stränder för att fira stadens frigörelse och för att visa respekt till sjöns gudar. Räkna med att se lokal invånare i färgglada djävulskostymer som vandrar längs gatorna till ljudet av traditionell musik.

We value your privacy
We use technology such as cookies on our site to personalize content and ads, provide social media features, and analyse our traffic.